Fortsätt till huvudinnehåll

Sista dagen i Rom

Idag tänkte vi göra ett nytt försök med St Peterskyrkan och Vatikanmuséet. Men vi insåg redan på långt håll att muséet kunde vi glömma. Kön ringlade runt hela huset och var flera hundra meter så det kändes inte lovande.

Fortsatte till St Petersplatsen och om kön till Basilikan var lång i fredags så var den dubbelt så lång idag. så vi gav upp det.


Vi fortsatte till Pantheon istället, mycket folk där med men inga köer i alla fall.

En otroligt mäktig byggnad, fylld av fina målningar och flera altare i olika vädersträck. Kupolen ska visst vara en av de största ta som byggts och mäter 43,3 m och är proportionerlig i höjd och bredd för att få den perfekta formen. Dessutom är det fantastiskt att tänka att den är över 2000 år.

Svårt att ta bilder som gör den rättvisa, den är otroligt vacker.

mera Pantheon... väggarna är täckta av marmor i olika färger som bildar det vackra rutmönstret runtomkring målningarna.

Sedan blev det en paus med en Chocolata.... mmmmmm

Sedan fortsatte vi mot Spanska trappan, som heter så för att den ligger vid Piazza di Spagna, dvs spanska torget. Har inget annat med Spanien att göra, utan är ritad av en italienare och byggd med franska pengar.

Nedanför trappan ligger en fontän i form av en sjunken båt, det sägs att det en gång var en översvämning som gjorde att en båt strandade ända uppe vid torget.

Hittade en Ferrari-affär på vägen också, kanske en sån kan vara nåt? Fanns allt man kan önska sig om man är ett Ferrari-fan, allt från leksaker, paraplyer kläder och väskor, kostar ju därefter också förstås....

Annars är det ju gott om små bilar, t.ex SMART, praktiskt att kunna parkera på tvären i parkeringsrutorna.... fast här parkerar dom hur som helst, finns det plats så ställer man en bil där. Men så är det många små skador på bilarna också.

Fast den här är ju inte så dum heller, tror jag tar den då, en Maserati.

Om man inte har något annat för sig kan man ju åka skridskor, skridskor finns att hyra. Skönt att slippa frysa, idag har det varit ca 14 grader, perfekt väder för skridskoåkninge då.

Vi bestämde oss för att göra ett nytt försök med St Peterskatedralen, muséet var redan stängt. När vi kom till St Petersplatsen var det bara 200 meter kö, men det gick ändå skapligt fort. Flaskhalsen är metalldetektorn man måste gå igenom, fast det var ingen som brydde sig att det pep man gick igenom.


Lite svårt att ta bilder därinnne, vill helst inte använda blixt, men här är en bild av det största altaret som finns där. Man fick inte gå nära eftersom det var en mässa då.

Basilikan är enorm och mycket vackert utsmyckad, det sägs att när man byggde den så tog man marmor och allt man kunde ha nytta av från Colosseum eftersom det inte användes längre.

Takkupolen i kyrkan.

Utsikt från trappan på katedralen ut över St Petersplatsen.

En fin bild över Tibern när vi gick hem.

Hade rejält ont i fötterna efter dagens promenerande, blev 25500 steg totalt.

Imorgonbitti kliver vi på tåget för att börja resan hem.

Ciao

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Periocular dermatit

Jag har haft utslag runt ögonen sen i våras och har smörjt med kortisonsalva eftersom det var det som min husläkare skrev ut. Det har inte blivit bättre utan varit kliigt, rött och irriterat. Inte så kul heller även om det inte synts så väl tack vare glasögonen. Har trott det varit allergi och eksem och provat att utesluta olika livsmedel men inget har hjälpt. Gjorde ett allergitest också som inte visade nåt. Förra måndagen fick jag nog och tänkte boka en tid hos husläkaren men valde istället att utnyttja jobbets sjukvårdsförsäkring och fick en tid samma dag hos en hudläkare samma dag. Han tittade på mina utslag och sa att det är inget eksem eller allergi utan något som heter Periocular dermatit. Intressant fall dessutom eftersom jag har det mesta runt ögonen, vanligast runt munnen och då heter det Perioral dermatit. Han fotade mina utslag för att använda i utbildning. Tyvärr så vet allmänläkare sällan vad det är och skriver ut kortisonsalva vilket bara gör det värre. PD är

Gardiner

När vi beställde växthuset köpte vi till solskydd som ska reflektera värmen och ljuset. Men den kändes rätt tråkig så det fick bli spetsgardiner från IKEA istället. Vi använde vajrar som vi spände i taket och på väggen där taket börjar. Satte fast gardinerna med klämmor och hängde på vajrarna.   Så här blev det. Superbra tycker jag, är så nöjd. Både mysigt och skyddar mot solen.  Inifrån växthuset.  Utifrån ser det ut så här. Vi har redan tillbringat ganska många kvällar här med ett glas vin och bara njutit. Så härligt när något blir så bra som man tänkt sig. Plantorna verkar också trivas och växer som tusan.

Mina nya glasögon då....

Jag är nöjd :) Ser bra dessutom.....