måndag 5 oktober 2015

Norrviken, svanar och ett slott

Igår söndag åkte vi ut till Norrviken för att gå en sväng i det fina vädret och fota lite. Det är väldigt fint där. En fin strandpromenad nedanför de dyra villorna som ligger där. Uppskattar att det faktiskt finns en strandpromenad till skillnad mot andra ställen t.ex där vi bodde förut där man byggt alldeles intill stränderna och det står privat överallt.

Fint med träden som hänger ner över vattnet.

Grönt så in i vassen....

Båtar vid strandkanten

Tänkte smyga mig fram och fota alla änder som låg på bryggan men jag lyckades bara skrämma dem

De här svanarna kollade jag på en bra stund för att försöka få nån bra bild. Ville få solen att lysa på den vita och att den förhoppningsvis skulle vända sig åt mitt håll. Först var de två sen simmade den bruna (ungen) iväg och den vita putsade och putsade och putsade..... Till höger och och utanför var det en massa änder som simmade och dök, satt på stockarna och verkade trivas bra med tillvaron.

Så kom 3 nya svanar simmande, en vit och två bruna.

Här är de alla fyra och lite sol på en av de vita.


Här är den ensamma putsande svanen kvar när de andra dragit. Det var väl ungefär här jag var beredd att kasta kameran i sjön när jag upptäckte att kameran var inställd på ISO 50, dvs den kräver väldigt mycket ljus för att bilderna ska bli bra. 

Min kamera är jättebra men det är just det som är lite störigt att det är så lätt att komma åt en knapp/hjul och då ställs ISO om. Jag kör vanligtvis med ISO Auto och låter kameran bestämma utifrån ljusförhållanden. Håller på att gå igenom instruktionsboken för att se om det går att ändra den inställningen så att det inte händer.

Nåväl försonades med kameran och får komma ihåg att kolla att iso står rätt, det brukar jag göra men nu var jag så fokuserad på svanarna. Bilderna blev ju rätt ok i alla fall, så allt är förlåtet.

Silverfärgade kanoter.

Sedan ville vi göra något annat och åkte norrut, det blev inte så långt. Det fick bli en tur till Steninge slott. Dit har jag varit en gång förut när kulturklubben på förra jobbet ordnade så att vi fick åka dit och kolla på glasblåsning och sen äta middag.

Stenladan som ligger ovanför slottet, var tidigare en ladugård men har byggts om till kafe/restaurang, utställningshall med försäljning och en blomsteravdelning. Den är byggd 1873 och är nu kulturmärkt. Vi började med att fika, sen kollade vi lite på försäljningen, hittade häftiga påslakan som vi inte kunde låta bli att köpa... vi som inte skulle handla nåt....

Sen gick vi ner till slottet och slottsträdgården. Det är visst några som bor på slottet nu så därför fick vi inte gå närmare än så här.

Nedanför slottet finns en smal gång ner till bryggan. Här ser man slottet från andra sidan.

Det här är den gamla skolbyggnaden som ligger nedanför slottet och är byggd på 1600-talet. Väldigt förfallet men så vackert, vackrare än slottet om nån frågar mig. Det är så fint med de slitna bräderna och jag tycker om överbyggnaden. Tyvärr fick man inte gå in i det heller. 

Klockstapeln som de faktiskt ringde i när vi var där.

Vad är detta? Nån slags kamin, eller vad?

På ena sidan av slottet finns en gång som de kallar sfinxgången där det ska finnas två förgyllda sfinxer som vaktar. De var övertäckta med lådor, antagligen för att de är risk att de vittrar sönder eftersom de är gjorda av kalksten. Gången leder till den engelska trädgården där de hade maskerader och fester när det begav sig. Ovan en del av gången som leder dit.

En av lindalleerna.

Snipp snapp snut så var det slut.

3 kommentarer:

 1. Vad fint! Jag googlade och hittade att Gelba Fastigheter och finansmannen, friherre Per Taube, äger Steninge slott, inklusive 380 hektar mark. Och att slottet är öppet för allmänheten enbart sommartid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Får åka dit igen när det är sommar, vore kul att få en guidad visning av slottet. I Stenladan har de en utställning med historien om slottet som vi kollade lite på. Det är intressant att veta lite mera om platserna vi besöker.

   Radera
 2. Åh älskade strandpromenad där har jag tillbringat många timmar. Bodde på strandpromenaden 1 en gång i tiden.Norrviken på vintern är fantastisk också. Fina bilder! Kram

  SvaraRadera