måndag 11 september 2017

Periocular dermatitJag har haft utslag runt ögonen sen i våras och har smörjt med kortisonsalva eftersom det var det som min husläkare skrev ut. Det har inte blivit bättre utan varit kliigt, rött och irriterat. Inte så kul heller även om det inte synts så väl tack vare glasögonen.

Har trott det varit allergi och eksem och provat att utesluta olika livsmedel men inget har hjälpt. Gjorde ett allergitest också som inte visade nåt.

Förra måndagen fick jag nog och tänkte boka en tid hos husläkaren men valde istället att utnyttja jobbets sjukvårdsförsäkring och fick en tid samma dag hos en hudläkare samma dag.

Han tittade på mina utslag och sa att det är inget eksem eller allergi utan något som heter Periocular dermatit. Intressant fall dessutom eftersom jag har det mesta runt ögonen, vanligast runt munnen och då heter det Perioral dermatit. Han fotade mina utslag för att använda i utbildning. Tyvärr så vet allmänläkare sällan vad det är och skriver ut kortisonsalva vilket bara gör det värre.

PD är en hudsjukdom som  drabbar kvinnor med ljus och känslig hy och framför allt mellan 20 -  30 år!! Jag är väldigt ung alltså :) Vad det kommer av vet man inte men kan bero på att man använder mycket smink, det gör jag inte, starkt kryddad mat, gör jag inte heller, vin och sprit, dricker nästan ingen alkohol, stress, ja där kanske det finns nåt. Har varit rätt mycket  under våren med att köpa lägenhet, sälja den här, mycket på jobbet. Vem vet.

För 6-7 år sen så hade jag likadana utslag och var helt säker på att det var allergi då. Tog ett halvår innan jag blev bra och då var jag helt säker på att det var mögelost. Trodde jag nu också men jag är inte allergisk.Nu äter jag antibiotika, Dr Mario-piller för er som spelat Dr Mario, och har fått en salva som kliar som tusan i ögonen så den struntar jag i. Mycket bättre efter en vecka så förhoppningsvis behöver jag inte ta antibiotika så länge. Worst case är 3-4 månader och då har nog min mage gett upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar