fredag 6 januari 2017

You and me and a Manatee

Så var det äntligen dags för en av de stora höjdpunkterna på resan. Att snorkla och titta på sjökor eller manater. Jörgen, Erika och jag hade bokat platser i Crystal River där det finns många sjökor. 

Kallt som tusan var det den dagen, runt 10-12 grader (det har varit runt 20-29 de andra dagarna) men det var bra att det var kallt för då kommer sjökorna ner till Crystal River där det är varmare. De behöver ha minst 20 grader eftersom de inte kan hålla värmen själva.

En sjöko kan bli upp till drygt 3 meter lång och väga över ett ton så de är stora. De tillbringar hälften av tiden med att ligga på botten eller i vattnet och sova och går upp till ytan var 5-10e minut för att andas. Resten av tiden äter de sjögräs.

Framme vid dykcentret fick vi sätta på oss våtdräkter, och det behövdes verkligen. Första gången jag använt våtdräkt. Prova ut glasögon och titta på film om sjökor, hur vi skulle  uppföra oss osv. Vi var 9 i vår båt som snorklade. Sen var det en hel del andra ute också.

Här är ett knippe bilder från snorkelturen. De är tagna av Cody som var med och guideade oss.
Jag köpte en engångskamera men har inte framkallat bilderna. Troligtvis är de inte i klass med Codys bilder.

Första stället vi stannade på hittade vi den här sötnosen, en kalv som är ca 2-3 år. Den diade och var fortfarande tillsammans med mamman. Hanarna brukar stanna lite längre hos mamman än honorna.
Så den här ska nog snart klara sig själv.

Den låg där och vilade, rullade runt lite och verkade inte ett dugg besvärad över att vi var där och simmade runt den.

En otrolig upplevelse att få se dessa djur i sin naturliga miljö och få komma så pass nära som nån meter ifrån. Man får inte komma simma nära eller röra dem om de inte kommer självmant och vill ta kontakt. Framför allt ska man vara försiktig om de har ungar.

På väg upp till ytanEn bild på mig under ytan....


Här har kalven hittat mamma och diar. Bröstvårtan sitter vid fenan, vi funderade på om det är för att de ska kunna dia när mamman ligger på botten.

Kände mig rätt genomfrusen när jag varit i vattnet kanske en halvtimme. När vi kom upp i båten bjöd kaptenen på varmt kaffe eller choklad och lite snacks.

Sen fortsatte vi till ett annat ställe där det skulle finnas flera och det fanns det men vattnet var grumligt pga att det var lågvatten och för många som rört upp lera från botten så jag såg inget.

En jätterolig och häftig tur som jag kommer att minnas länge. Är så glad att jag gjorde det.

Den här fick vi lyssna på när vi åkte tillbaka efter snorklingen :)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar