måndag 6 juni 2011

Segelflygning

Det här planet fick vi provsitta på förmiddan för att få känna hur det känns och hur det funkar med fallskärm osv. Det här planet har en egen motor och propeller som fälls upp och behöver inte bogseras upp om man är influgen på den flygplanstypen, annars kan man man bogsera upp det som ett vanligt segelflygplan. 

Det var mycket aktiviteter på flygfältet på fredagen med utbildning osv, plan drogs upp och landade mest hela tiden.

Ett av bogserplanen 

Så var det då dags, det blev ett annat plan än det vi provsatt på förmiddan, jag fick sitta fram för att kunna fota lite.

Det här var rutten vi skulle flyga, eller kanske inte ;) Den är för de som lär sig avancerad flygning med rolls, loopar osv. Inget för en förstagångsflygare, kan ju få oönskade konsekvenser....

Japp, då kör vi.... hänger på Pipern som drar oss upp till 800 meter. Lite skumpigt i början när man glider på gräset men man lyfter förvånansvärt snabbt...

Tjohoo....

Uppe på 800 meter, långt där borta ser man Västerås, på andra sidan Mälaren.

Häftig känsla att glida fram alldeles tyst. Fick testa att flyga lite också. Planen har dubbelkommando.

Fick känna på lite gung och att bli viktlös, och sedan hur man tar sig uppåt genom att öka farten.

Den här garntåten fyller en viktig funktion, den visar hur planet är beläget. När den är rakt upp som nu så flyger vi rakt fram...

Eskilstuna.

En massa instrument att hålla ordning på, den längst upp till höger visar att vi flyger på ca 150 meters höjd, och den längst upp till vänster att hastigheter är ca 115 km/h. På väg ner för att snart landa.

Japp då går vi ner för landning. Spaken med rött handtag får man inte dra i om det inte är absolut nödvändigt, den lossar huven om man behöver lämna planet innan det landat.

Så var min flygning avklarad, jag gör gärna om det, sen var det Bernts tur. 
Vi hade klunsat om vem som skulle flyga först och jag vann (såklart)!!

2 kommentarer:

 1. Oj vad coolt :) Fast lite skrämmande... Jag är inget fan av flygning, men det är vackert att titta ner på allt litet när man flyger. Tar ni kurs i segelflygning?

  Ha en fin dag.
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Ja det är jättehäftigt. Jag har ju inte vett att vara rädd utan måste ju testa såklart, finns ju en chans att ta fina bilder och lära mig nåt nytt. Det är en kollega till Bernt som är flygare så vi han tog med oss på varsin tur. Lite sugen på att lära mig så vem vet..... ;)

  Ha en riktigt fin dag du också
  Kram

  SvaraRadera