tisdag 24 september 2013

Gotska Sandön

Det har gått några veckor nu sen jag var till Gotska Sandön, ett paradis som jag tänker återvända till fler gånger men då vill jag åka dit tillsammans med Bernt. 

Vi var ett gäng från fotosektionen på jobbet som åkte dit, och det var en jättetrevlig resa. Vi bodde i en stuga med två 4-bäddsrum så det blev ett kill-rum och ett tjejrum.  Vi åkte från Nynäshamn fredag morgon, båtresan tog ca 3,5 timme och framme så la vi till vid Las Palmas och fick gå ca 4 km till lägerplatsen där vi bodde. Som tur är behöver man inte bära packningen utan den transporteras med traktor och vagn till lägret. 
Eftersom det inte finns några affärer så måste man ta med sig allt man ska äta för vistelsen och det rekommenderas att man tar med sig mat för ett dygn extra ifall båten inte kan gå pga för mycket vågor. Det hände oss, så vi fick stanna till måndag fm istället för att som tänkt åka hem söndag em. Men det blev en dag extra istället. Helt ok för min del, sämre kan man ha det. 

Liite jobbigt blev det ju förstås när vi på måndag morgon fick veta att vi hade ca 2 timmar på oss att gå till södra delen av ön för att därifrån åka gummibåt ut till båten. En promenad på ca 1 mil, men det gick bra det också. Totalt så gick jag 6,7 mil och 100880 steg under de 4 dagarna på ön. 

Måste vara ett personligt rekord, kan inte tänka mig att jag nånsin gått så långt på så kort tid. Iofs brukar vi gå mycket när vi är på semester och det kan nog bli uppemot 25000 steg vissa dar, men kanske inte 4 dar i rad....

Nåja här är ett gäng bilder från Gotska Sandön
Första dan gick vi ner till västra stranden, varmt och skönt och lite molnigt. 


Fotografer in action

E & P-Lo kollar in stranden


Blåstång

Mera tång


Fåglar finns det gott om, kom lite för nära tyckte de och det blev en häftig bild.
Fyren på ön, missade tiden för visning så vi fick inte då upp i den.

Så fantastiskt vackra färger på mossan. Det finns mycket skog på ön, inte bara sand som man kan tro. 


Lördag var det mulet och regnade en bra stund på förmiddan, jag och P-Lo stod vid ett båthus och väntade på att det skulle sluta regna. Så häftiga färger.

Fascinerande att horisonten är så markerad och så skiftningarna i vattnet mellan blått och grönt.

Jag är glad trots regnet och fick användning för min regncape. Testar fjärrkontrollen till kameran och den funkar bra. Lyckades nästan bränna mig första dan som synes i den röda pannan.

Sen klarnade det upp och blev jättefint.

Ett litet snäckhjärta


Solnedgången på lördagkväll, en mäktig upplevelse. Vissa var upp för att fota soluppgången men jag tyckte sängen var alldeles för skön för att kliva upp då.


Kapellet på ön är väldigt fint. Där hålls gudstjänster och även vigslar för de som vill.
På söndagen när det inte blev nån hemresa så gick P-Lo och jag till Säludden. Där finns ett gömsle så man kan spana på sälarna utan att störa dem. Vi var där ett par tre timmar för att se om sälarna ville visa sig, men det tyckte tydligen att det var skönare i vattnet än på klipporna när det blåste så mycket. 

Vågor

Fåglarna trivdes i alla fall på klipporna

två sälungar som leker

en säl till men mer fick vi inte se

En skarv som torkar vingarna efter ett bad.

Så min absoluta favoritbild från resan. 


6 kommentarer:

 1. wow! Jättefina bilder, där skulle jag också velat vara :) Du är duktig ses kanske på fotomässan :) kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Di! Hjälp mig välja ut EN bild om du kan..... behöver göra det och det är sååå svårt.
   Vore kul att ses, vi kanske får bestämma nåt om du ska ner.
   Kram

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Å så många fina bilder! Verkar vara en ö värd att besöka. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Sus, ja den är verkligen värt ett besök :) Kram

   Radera
 4. Bilden efter måsarna med de underbara molnen sanden och grönskan. Gillar perspektivet!! Ring jag har tid ons eller tors kram

  SvaraRadera