torsdag 27 april 2017

Mera livet på landet
Ja hur går det då med odlingarna? Det går rätt bra tycker jag. Det är jättekul att ha kommig igång med odlandet igen efter några års uppehåll.  Ännu roligare ska det bli när det går att plantera utomhus men det är några veckor kvar dit.

Persiljan växer jättebra.

 


Tomaterna skolade jag om till större krukor i söndags. Som det ser ut nu kan det bli många tomater. Tre olika sorter. En av dem är såna som Bernt sått från köpta tomater. Man skivar en tomat och lägger den i en kruka med jord så gror fröna. Eva (säljaren) har lämnat massor med hinkar som hon odlat i så de kommer till användning i sommar. Med kålplantorna har det inte gått så bra. Skolade om dem för ett par veckor sedan och troligtvis blev det för blött. Nu är det tre broccoliplantor och tre blomkålsplantor som ser väldigt ömkliga  ut. Får väl köpa några plantor när det är dags att plantera ute.

 

Squashen växer jättebra däremot så det blir nog en bra skörd där om inget händer. 

Sådde aubergine förra helgen så får se om det har hänt nåt där. Bernt åker upp ikväll för att titta till växter, huset osv eftersom vi inte ska vara hemma över helgen.


1 kommentar:

 1. Hej Laizan,

  vi har ju haft vårt ställe i 43 år nu så vi är ju i framkant när det gäller volymerna men med er start lär ni vara ikapp ganska snabbt:-) Vår fördel är ju odlingszonen..

  När det gäller att odla från köpetomater så är ju risken att de odlats med F1-frön och då vet man ju inte vad man får men det vet man ändå inte om samma bi pollinerar olika tomater. Hojta till i alla fall i februari-mars så kan ni få lite frön av oss. Vi tar tillvara av en tomat av varje sort och jäser fröna från den, samma med chili, paprika och physalis fast där jäser vi inte fröna.

  I år har vi 18 olika sorters tomater, 5 paprikor, 4 chilis och physalis. Vi odlar också potatis, palsternacka, rödbeta, 5 sorters sallad, rädisor, persiljerot, persilja, dill, gräslök, blåbär, körsbär, mullbär, gojibär, päron, äpplen, vitlök, gul lök, röd lök, jordgubbar, mynta, mängder av perenna kryddor, mangold, sockerärter, sugar snaps, buskbönor, rosenbönor, smultron, trädgårdsmålla, brännässlor, majrova m.m.

  Kålväxter aktar vi oss för för jordlopporna kommer genast och tar dem och sparris har vi inte vågat oss på ännu.

  Så nu vet ni vad som väntar när ni blir pensionärer:-)

  Vedklyv? Jag kör med yxa och lägger mig ledbruten en kväll i veckan, men värmen från kakelugnen är så skön...

  F.ö. håller vi just på att "bygga" ett bågväxthus som ska härbärgera tomaterna så vårt vackra växthus kan hantera de andra värmekrävande växterna samt oss när vi vill sippa bubbel:-)

  Kram och lycka till!

  /Jan

  SvaraRadera