fredag 5 juli 2013

Venedig dag 2

Lite mera Venedig.

När man är i Venedig "måste" man åka gondol även om det är väldigt turistiskt. Det var en jättehäftig upplevelse att glida fram genom kanalerna och imponerande hur de kan manövrera gondolerna runt hörn utan att det tar i nånstans.

Vår multitaskande gondoljär :) Han var jättebra, berättade om alla platser vi åkte förbi och om Venedigs historia. Han hade jobbat 35 år som gondoljär.

Trafikkaos i Venedig :)

Mera Venedig.

Utsikt från en gondol :)

Förutom att åka gondol så strosade vi runt stan, åt, fikade osv. Sen ägnade vi en del tid att hitta igen en garnaffär, den enda som finns i Venedig enligt knitmaps.com.

Inte helt enkelt, kartan i min iPhone ville inte visa rätt men till slut fann vi den mycket med hjälp av Googlemaps i Bernts android.

Två härvor underbart cashmeregarn fick följa med mig därifrån. Ska nog sticka en fin sjal som reseminne av det.

Hmm undrar var garnaffärerna finns i Rom, om man nu skulle råka förivra sig förbi nån ;)

Sen på eftermiddagen bestämde vi oss för att åka till Lido och bada. Man kan åka Vaporetti dit, dvs bussbåtar som går i linjetrafik på kanalerna.

Vi klev på en båt som skulle gå till Lido men halvvägs vid en station så vände den så efter en stund var vi tillbaka där vi klev på. Nytt försök och den här gången blev det rätt. Lido är en långsmal ö 11 km lång, hur bred den är vet jag inte men det tog oss ca en kvart att gå tvärs över till den andra sidan som är en enda lång sandstrand.

Helt underbart skönt att bada i havet, några dar till så blir det mer av den varan.

Överallt i Venedig säljs masker, finns affärer enbart med såna och kläder som används på karnevalen som äger rum i slutet av februari. Då är det karneval i tre dygn sa vår gondoljär och alla klär ut sig med masker.

Från början var det bara de rika som fick använda mask för att kunna gå ut utan att bli igenkända. Maskerna med spetsig näbb är pestmasker och användes när pesten härjade av sk pestdoktorer, de la örter i näbben och hade den för att skydda sig från att bli smittad och för att hålla avstånd till patienten.

Lyssnar just nu på Inferno, Dan Browns senaste och han berättar om det och det känns väldigt intressant att den utspelar sig i Italien även om han nu är i Florens.

Så det får räcka för idag, nu är vi i Rom och ska äta middag med en av Bernts bröder med sambo som också är här.

1 kommentar:

  1. Vilken härlig semester. Gondolåkande verkar roligt och trevligt och är man turist ska/kan man väl göra turistiska saker ;-)
    Må så gott och hälsa Bernt! Kram

    SvaraRadera