tisdag 23 juni 2015

MacBeth bestyr

I söndagskväll bestämde jag mig för att skrämma liv i min MacBookPro även kallad MacBeth, som jag köpte för fem år sedan. Har startat den en gång senaste året men tänkte att den kanske skulle få följa med på semestern så att jag kan redigera bilder och kanske blogga lite också.

Senast jag anväde den så var det på mitt förra jobb så att jag hade installerat lite saker jag behövde där, bl.a för säkerhet osv så det kändes bra att börja med en fräsch installation. Den säger också att den vill ha ett nytt batteri, och det kan den väl få tycker jag, att ett 5 år gammalt batteri dör är ju ändå inget konstigt.

Började med att radera hårddisken som man ska göra och sedan den återställningsversion av operativet som finns på en partition på hårddisken. Fick nåt konstigt felmeddelande.

Nåväl då fixar jag väl en boot-usb med operativet på. hmm hur laddar man ner Maverick då?
Google är min bästa vän! Fixade en usb-sticka med Maverick och försökte installera. Gick inte att installera, filen verkar ha blivit skadad eller förändrad. Gör om installationen på stickan, funkar inte nu heller. Testar med Yosemite, senaste versionen av Mac-OS, samma sak där. Då håller jag på och ger upp, kollar vad en ny MacBook Air kostar, alldeles för mycket! 

Googlar en massa och hittar felmeddelandet på apples hjälpsidor och då beror det på att datumet i datorn är fel. Antar att det är så att iom att batteriet dött har systemdatumet blivit återställt till 2001 och för att installera Maverick eller Yosemite måste datorn ha ett datum senare än 2013-10-01. Gå till systeminställningar och sätt datumet. Hmm jag har ju inget operativ och inga systeminställningar. Fixade till rätt datum och voila så installerade den Yosimite.

Kan ju bara säga att jag kände mig väldigt nöjd halv ett i natt när jag fick installationen att fungera. 

Nästa steg är ett nytt batteri. Så google igen och ett samtal till Apple i Täby som bara säljer batterier med installation, eftersom det är svårt att byta själv (lossa ett antal skruvar, ta bort bakstycket, lossa en kontakt och två skruvar, dit med nya batteriet.... ) och ingen tid den här veckan såklart. Nu har jag beställt ett batteri och ska byta det, väldigt snabba var de dessutom, en halvtimme efter att jag beställt och betalat så får jag en bekräftelse på att det är skickat. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar