Fortsätt till huvudinnehåll

Barcelona Juldagen 2015

Juldagen började även den med en god frukost. Sen tog vi Metron så nära vi kunde upp till Parc Guell, Gaudis park som från början var tänkt att bli ett helt bostadsområde.

Det är en del uppför även om man åker metro så långt det går. Som tur är finns det rulltrappor en del av vägen, det tackade mitt knä för.

 Här ser man Tibidabo, det ligger ett kloster och ett nöjesfält bredvid varandra. Lite absurt faktiskt.

La Sagrada Familia, Gaudis katedral. Nu har man börjat bygga det mittersta största tornet så arbetet fortskrider. Närmare än så här kom vi inte den här resan.


 Fascinerad av alla konstruktioner i parken. Mycket ska efterlikna naturen.

 Som här med pelarna byggda av sten med aloe vera på toppen för att de ska se ut som palmer. Väntade en evighet här för att få en bild utan några människor, men till slut så....

Så här ser det ut under ifrån

Här känner man igen Gaudis typiska bågar som man hittar överallt i hans byggnader. 


En lite disig utsikt över stan

En vacker murgröna 

Fokuserad

 
Nästan överallt i parken bor det papegojor i palmerna. De här diskuterade vilt, kanske om vems tur det var att ta hand om ungarna eller gå ut med soporna....

Hittade såklart lite fina blommor att fota också

När vi var nöjda med Parc Guell tog vi bussen ner till stan. Åt sen lunch på en italiensk restaurang vi ätit julmiddag på ett par gånger.

Mera Gaudi, La Pedrera, "Stenbrottet" som den kallas i folkmun fast den heter egentligen Casa Mila

Lite längre ner på samma gata ligger Casa Batllo

 Lite häftigt med apelsinträd på gatan

och cyklamen

Nere vid Placa Catalunya blommar rosorna

 Alltid mängder med duvor på Placa Catalunya och folk som matar dom. Tycker det är så äckligt. Skulle inte vilja ta i dom eller låta dom äta ur min hand. Yek....

 Efter en siesta så fick kameran följa med ut när det var dags för middag. Gatorna är alltid jättefint dekorerade vid jul, det här är gatan vid vårt hotell Pelai.


Det blev en promenad ner i Raval, området nedanför oss från Ramblas. Vi hade kollat lite efter en bra paella-restaurang på tripadvisor. Hittade några alternativ och så var vi utanför en av dem. Där var det fullt. Men kom med här säger kyparen och drar iväg med oss genom restaurangen och ut genom bakdörren och över gatan till deras andra restaurang. Där fick vi bord. Jag åt oxkind som var så mör så den föll sönder, jättegod. Sen delade vi på en Creme catalana med hallon och jordgubbar som var jättegod. Ingen paella men vi fick väldigt god mat. Cera 23 heter restaurangen för den som har vägarna förbi. Rekommenderas!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Periocular dermatit

Jag har haft utslag runt ögonen sen i våras och har smörjt med kortisonsalva eftersom det var det som min husläkare skrev ut. Det har inte blivit bättre utan varit kliigt, rött och irriterat. Inte så kul heller även om det inte synts så väl tack vare glasögonen. Har trott det varit allergi och eksem och provat att utesluta olika livsmedel men inget har hjälpt. Gjorde ett allergitest också som inte visade nåt. Förra måndagen fick jag nog och tänkte boka en tid hos husläkaren men valde istället att utnyttja jobbets sjukvårdsförsäkring och fick en tid samma dag hos en hudläkare samma dag. Han tittade på mina utslag och sa att det är inget eksem eller allergi utan något som heter Periocular dermatit. Intressant fall dessutom eftersom jag har det mesta runt ögonen, vanligast runt munnen och då heter det Perioral dermatit. Han fotade mina utslag för att använda i utbildning. Tyvärr så vet allmänläkare sällan vad det är och skriver ut kortisonsalva vilket bara gör det värre. PD är

Gardiner

När vi beställde växthuset köpte vi till solskydd som ska reflektera värmen och ljuset. Men den kändes rätt tråkig så det fick bli spetsgardiner från IKEA istället. Vi använde vajrar som vi spände i taket och på väggen där taket börjar. Satte fast gardinerna med klämmor och hängde på vajrarna.   Så här blev det. Superbra tycker jag, är så nöjd. Både mysigt och skyddar mot solen.  Inifrån växthuset.  Utifrån ser det ut så här. Vi har redan tillbringat ganska många kvällar här med ett glas vin och bara njutit. Så härligt när något blir så bra som man tänkt sig. Plantorna verkar också trivas och växer som tusan.

Mina nya glasögon då....

Jag är nöjd :) Ser bra dessutom.....