tisdag 19 juli 2016

Epta Piges (7 källor) och en lååååång tunnel

Sista två dagarna var vi på Rhodos, hyrde bil och åkte runt tillsammans med SF och C. Trots att vi varit på Rhodos så många gånger har vi inte sett allt. När vi bodde i Lardos för ett antal år sedan fick vi en karta av hyresvärden Vasilios med saker han tyckte vi skulle se och vi har nog betat av de mesta av de 12-15 saker han tipsade om.

Den här känner vi inte igen att vi har sett. Det var C som hade läst om den. Epta Piges, dvs 7 källor som rinner fram ur berget med friskt klart vatten som sedan fortsätter ner i kanaler och genom en tunnel och ut i en sjö och ett vattenfall, vidare i en kanal som jag inte vet var den slutar.

Ankor simmade runt i den lilla sjön vid entren.

Små söta gässlingar

Vi började med tunneln, av med skorna och ner i det iskalla källvattnet. Det gjorde ju inte så mycket att vattnet var kallt när det var ca 35-37 grader i luften. 

Tunneln är 186 meter lång, ca 60 cm bred och ca 180 cm hög. Den byggdes under italienska ockupationen, har tyvärr inte hittat mer info det skulle vara intressant att veta mera.

Bra att vara normallång ibland så man slipper böja huvudet som Bernt fick göra. När man går in i tunneln blir det kolsvart, liite läskigt. Jag gick in i ryggsäcken på mannen framför några gånger, men men så är det. 

Jag tyckte det var skitläskigt rent ut sagt. Hade jag gjort en konsekvensanalys innan (vilket jag oftast inte gör innan jag ger mig in i saker) så hade jag kanske varit en erfarenhet fattigare. Det går inte att vända så det var bara att fortsätta gå. Andas in, andas ut..... Att "se ljuset i tunneln" var en lättnad kan jag säga. Har inte funderat så mycket på det men jag kryper ogärna ner i mörka trånga utrymmen, rädd att inte ta mig ut kanske vet inte..... 

Det sägs att om man går genom tunneln så blir man 10 år yngre, sägs också att man blir av med alla sina fobier. Känner mig ju ung och fräsch så det funkade nog ;)

Mitt i finns en vädringskanal eller vad det kallas. Funderade på att klättra upp och ta mig ut där men skippade det.

Ute ur tunneln skyndade jag mig att fota Bernt som nu blivit 10 år yngre. Han ser nöjd ut :)

Tunneln och kanalen utan människor.

Kanalen i tunneln mynnar ut i en liten sjö med turkos/grönt vatten. 

Ett litet vattenfall i slutet av sjön.

Så vackert hjul eller vad det kallas.

Nedanför vattenfallet.

Testade att ta några bilder med lång slutartid på vattenfallet. Hade inget stativ så skärpan är inte perfekt, men ok ändå tycker jag. 

Kanalen fortsätter efter vattenfallet. Vi gick en bit men sen var det svårt att ta sig fram. Man fick balansera på den smala kanten av kanalen eller gå i kanalen. På sidan var det 10 meter rakt ner med en massa stenar och sånt. Vi vände och gick tillbaka istället. 

Påfåglar gick lösa vid de 7 källorna och vid serveringen. De vet väl att de får mat av turisterna. Sen kan man ju fundera om bröd verkligen är bra mat för fåglar......

Helt hysteriskt vid de 7 källorna, en turistbuss kom precis före oss så det var folk överallt. Trots att det står att man inte ska kliva ner i vattnet så är det ändå fullt med folk som gör det. Själva källorna vara numrerade och finns runt omkring vid stenarna i bilden. Många som passade på att fylla sina vattenflaskor också vet inte om det är nåt speciellt med vattnet, hälsobringande kanske. Gav upp med att ens komma nära när det var så mycket folk.

Lite lugnare när vi gick därifrån.

SF letade och hittade tillslut en påfågelsfjäder. Vacker. 

När vi var nöjda med Epta Piges så var det havet som hägrade. Underbara vackra varma fina Medelhavet, saknar dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar