torsdag 18 oktober 2012

Synkronicitet

Hittade en liten japansk lykta igår när jag var till Thorildsplan för att träffa JennyAnn. 
Lyktorna är så fina, och om jag får en trädgård igen vill jag ha såna där. De blir nästan lite självlysande i mörkret. 

Synkronisitet var ämnet för gårdagen, jag har skrivit om det förut men det är faktiskt mer än 3 år sen  men har aktualiserats som igår när det dök upp flera gånger i samtal med olika personer.

"Synkronicitet är ett annat ord för synbart meningsfulla sammanträffanden men som saknar orsaksmässigt samband. Ett exempel på detta kan vara att man tänker att det var länge sedan man träffade en person och som av en slump stöter man på precis denna person i nästa gathörn. För att betraktas som synkronicitet skall händelserna vara besläktade som koncept och chansen att de skulle inträffa tillsammans genom ren slump verka vara mycket liten."

Ett typiskt exempel på det är ju i somras med min snorkling. Funderade på om det var den här sommaren jag skulle lära mig snorkla, det har jag funderat på i flera år. Velade lite fram och tillbaka. På midsommarafton var vi hemma hos några vänner och där träffade jag en kvinna som berättade att de skulle åka till Grekland dan efter och att hon tyckte om att snorkla. Jag frågade massor såklart och hon berättade att hon köpt ett snorkelset på XXL i närheten. Vi skulle åka några dagar senare till Grekland och dan innan vi skulle åka så var jag faktiskt till XXL och tittade på snorkelset men köpte inget. Kändes som om det var onödigt att släpa på det när jag inte visste om jag skulle använda det. Sen när vi var på Lipsi träffade vi ett par från Göteborg och hon lärde mig snorkla, och jag köpte glasögon och snorkel där på ön. Så en efter en föll bitarna på plats. Så det blir mera av det när tillfälle kommer. 

Så nu ska jag studera det här med synkronicitet ytterligare, började lyssna på en bok om det i eftermiddags och ska nog lyssna om boken som jag lyssnade på då för tre år sen. Intressant område och jag tror på att det finns ett samband mellan händelser.

Imorgon ska jag vara ledig och frossa i tyger och garn och annat intressant på Syfestivalen. Ska vara med på en workshop i sidenbandsbroderi har jag tänkt, det är hos henne jag vann min fribiljett till mässan. 


4 kommentarer:

 1. Spännande, och roligt när det inträffar om det är något bra, det där med synkronicitet.
  Ha så kul på syfestivalen.
  Kram på´re!

  SvaraRadera
 2. Egentligen händer det hela tiden fast man inte är uppmärksam på det. Som att du tänker på en person sen ringer den osv.
  Ja det ska jag ha, ska snart åka dit. Regnar här i Stockholmo så det är en bra mässdag.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Vilken bok tänker du på? Den ena har jag läst. Den du tipsade mig om för tre år sedan :)

  SvaraRadera
 4. Slump eller mirakel? : synkronicitet en gudomlig lek att ta på allvar / Maivor Stigengreen, det är den jag lyssnar på just nu.

  Sen har jag hittat ett par till: Slump och synkronicitet : om meningsfulla sammanträffanden i våra livshistorier / Robert H. Hopcke

  Synkronicitet : att fånga livets sammanträffanden / Joseph Jaworski

  SvaraRadera