Fortsätt till huvudinnehåll

Tibidabo, Parc Guell mm

 Igår, tisdag åkte vi upp till Tibidabo, Barcelonas högsta berg 512 möh. Började med Metro, sen buss, vi tänkte åka den gamla spårvagnen men den går ju bara på helger, så det blev buss och sedan bergbana sista biten.
Uppe på toppen av Tibidabo ligger en katedral, eller vad den kallas, den övre grå delen är en Basilica, kan inte skillnaden på dem.
Altarmålning från den nedre delen av katedralen.

Efter att ha gått i trappor och åkt hiss och mera trappor så var vi högst upp i katedralen och då var Jesusstatyn så här nära.

Fantastisk utsikt från toppen av katedralen.


En vy till.


Lite bisarrt tycker jag det är att nedanför katedralen ligger ett nöjesfält, massor med attraktioner, och som jag kan tycka lite störande med musiken från tivolit när man är uppe i katedralen...... men men tempel som tempel kanske.

Efter Tibidabo blev det lite Tapas, strosande runt stan och till slut middag på den argentinska restaurangen Patagonias, den finns med i Lonely Planets guidebok över Barcelona och vi kan bara hålla med.

 Idag då, onsdag, sista dagen, så åkte vi buss upp till Parc Guell och strosade runt där. Bilden ovan föreställer en av delarna som håller upp vägen ovanför. Gaudi inspirerades mycket av naturen och man kan se att pelarna liknar palmer.

Lite häftigt och ovant för nordbor att sen apelsinträd i december....

Utsikt från Parc Guell över katedralen dit vi var igår.

La Sagrada Familia åt andra hållet.

Den vågformade kanten med bänkar på andra sidan.

Detalj av mosaiken som pryder räcket.

Minsann, nu har vi hittat var bilden till  omslaget på guideboken är tagen, pelarna som håller upp platsen på bilden ovan.

Vi funderade på att titta på Gaudis hus där han bodde sista tiden, det är museum nu men det var så mycket folk i kö så vi åkte ner till stan istället.

Det blev en promenad åt andra hållet bort från Placa Catalunya och fotande av lite fina hus.

Fina utsmyckningar.

Det här är ingen turistattraktion står det på huset.....  men vad är det då?

Nu väntar middag, ska se om vi hittar igen en Tapas-restaurang i gotiska kvarteren.... om inte så blir det väl nåt annat.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Periocular dermatit

Jag har haft utslag runt ögonen sen i våras och har smörjt med kortisonsalva eftersom det var det som min husläkare skrev ut. Det har inte blivit bättre utan varit kliigt, rött och irriterat. Inte så kul heller även om det inte synts så väl tack vare glasögonen. Har trott det varit allergi och eksem och provat att utesluta olika livsmedel men inget har hjälpt. Gjorde ett allergitest också som inte visade nåt. Förra måndagen fick jag nog och tänkte boka en tid hos husläkaren men valde istället att utnyttja jobbets sjukvårdsförsäkring och fick en tid samma dag hos en hudläkare samma dag. Han tittade på mina utslag och sa att det är inget eksem eller allergi utan något som heter Periocular dermatit. Intressant fall dessutom eftersom jag har det mesta runt ögonen, vanligast runt munnen och då heter det Perioral dermatit. Han fotade mina utslag för att använda i utbildning. Tyvärr så vet allmänläkare sällan vad det är och skriver ut kortisonsalva vilket bara gör det värre. PD är

Gardiner

När vi beställde växthuset köpte vi till solskydd som ska reflektera värmen och ljuset. Men den kändes rätt tråkig så det fick bli spetsgardiner från IKEA istället. Vi använde vajrar som vi spände i taket och på väggen där taket börjar. Satte fast gardinerna med klämmor och hängde på vajrarna.   Så här blev det. Superbra tycker jag, är så nöjd. Både mysigt och skyddar mot solen.  Inifrån växthuset.  Utifrån ser det ut så här. Vi har redan tillbringat ganska många kvällar här med ett glas vin och bara njutit. Så härligt när något blir så bra som man tänkt sig. Plantorna verkar också trivas och växer som tusan.

Mina nya glasögon då....

Jag är nöjd :) Ser bra dessutom.....