onsdag 29 december 2010

Tibidabo, Parc Guell mm

 Igår, tisdag åkte vi upp till Tibidabo, Barcelonas högsta berg 512 möh. Började med Metro, sen buss, vi tänkte åka den gamla spårvagnen men den går ju bara på helger, så det blev buss och sedan bergbana sista biten.
Uppe på toppen av Tibidabo ligger en katedral, eller vad den kallas, den övre grå delen är en Basilica, kan inte skillnaden på dem.
Altarmålning från den nedre delen av katedralen.

Efter att ha gått i trappor och åkt hiss och mera trappor så var vi högst upp i katedralen och då var Jesusstatyn så här nära.

Fantastisk utsikt från toppen av katedralen.


En vy till.


Lite bisarrt tycker jag det är att nedanför katedralen ligger ett nöjesfält, massor med attraktioner, och som jag kan tycka lite störande med musiken från tivolit när man är uppe i katedralen...... men men tempel som tempel kanske.

Efter Tibidabo blev det lite Tapas, strosande runt stan och till slut middag på den argentinska restaurangen Patagonias, den finns med i Lonely Planets guidebok över Barcelona och vi kan bara hålla med.

 Idag då, onsdag, sista dagen, så åkte vi buss upp till Parc Guell och strosade runt där. Bilden ovan föreställer en av delarna som håller upp vägen ovanför. Gaudi inspirerades mycket av naturen och man kan se att pelarna liknar palmer.

Lite häftigt och ovant för nordbor att sen apelsinträd i december....

Utsikt från Parc Guell över katedralen dit vi var igår.

La Sagrada Familia åt andra hållet.

Den vågformade kanten med bänkar på andra sidan.

Detalj av mosaiken som pryder räcket.

Minsann, nu har vi hittat var bilden till  omslaget på guideboken är tagen, pelarna som håller upp platsen på bilden ovan.

Vi funderade på att titta på Gaudis hus där han bodde sista tiden, det är museum nu men det var så mycket folk i kö så vi åkte ner till stan istället.

Det blev en promenad åt andra hållet bort från Placa Catalunya och fotande av lite fina hus.

Fina utsmyckningar.

Det här är ingen turistattraktion står det på huset.....  men vad är det då?

Nu väntar middag, ska se om vi hittar igen en Tapas-restaurang i gotiska kvarteren.... om inte så blir det väl nåt annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar