lördag 22 augusti 2009

Tapeter och ömma fötter....

Idag har vi hunnit med en hel del. Blev en lång dag med många steg 17009 för att vara exakt varav 9896 (101 minuter) aerobic-steg. Känner mig trött i fötterna. Men har lärt mig nya saker och samlat nya intryck. Det blev en jättefin dag där vädret bara blev bättre och bättre trots att det spöregnade i morse. Här kommer lite bilder från dagen.

Vi började dagen med att åka till Hornstull, därifrån gick vi till Långholmen, har aldrig varit där förut så bara det var intressant. Var inbokad på ett studiebesök hos Handtryckta Tapeter Birgit Bjurström som är den enda i Sverige, eller kanske norden som håller på med det. Hon återskapar gamla tapeter utifrån gamla mönster eller tapetrester som man hittat i gamla hus. Trycker eller målar dem på tidsenligt papper. Verkar vara ett jättekul jobb och hon har beställningar av jobb från hela norden. Hon berättade att hon bl.a gjort tapeter till Skansen, Dramaten, norska kungahuset och svenska ambassaden i New York.

Bilden föreställer en handmålad tapet som är återskapad efter det som ursprungligen satt i en herrgård ? nånstans, kommer inte ihåg var. 1700-tal var det i alla fall.

En annan 1700-talstapet som också är handmålad, sedan sydde man ihop våderna med en tråd som var en blandning av ull och lin. Sedan spikade man upp den på en list i taket och golvet så att man kunde ta med sig tapeten när man flyttade.

Den stora screenpressen som hon använder för att trycka tapeter, man trycker ca en halv meter åt gången med en film för varje färg så man kanske kunde hinna 10-15 rullar av en färg på en dag. Ett riktigt hantverk alltså.
Ett stort lager av tapeter... finns i alla möjliga tidsepoker. Men de är ju inte speciellt billiga.

Sedan gick vi en sväng runt Långholmen, en riktig idyll mitt i stan. Märks att det börjar bli höst, nyponen är röda.....

Vy från bron över till Långholmen. Många fina träbåtar.

Sedan fortsatte vi till Tantolunden, tänkte se om det fanns nåt fik öppet där. En matmässa med massor med folk. Kollade lite i avdelningen för Jämtland, med bl.a Stocke Titt, Hara gårdsmejeri, Havtornsprodukter från Döviken, Jämtspira, Persåsens restaurang mm mmm men det var så mycket folk så vi orkade inte köa för att fika.

Istället fortsatte vi till Medborgarplatsen på söder och åt middag på Orkidé, utnyttjade julklappen från mitt jobb, så det blev kycklingsoppa till förrätt, satay för mig och lax för B till huvudrätt och lite friterade bananer till efterrätt.

Mätta och belåtna fortsätta fortsatte vi mot gamla stan, fotade lite gränder....

Stannade till en stund på Stortorget och lyssnade på musik....

... upp till slottsgården och slottet....
... fotade in mot stan, det byggs mycket eller renoveras... lite häftigt med alla byggställningar.

Sedan var vi nöjda så vi fortsatte vår promenad till T-centralen och åkte till Universitetet och hämtade bilen för hemfärd.

1 kommentar:

  1. Vilken härlig dag! Och jätteläcker bild med alla lyftkranar som står och spanar åt samma håll!

    SvaraRadera