lördag 16 juli 2011

Italien dag 13 - Eucalyptus

Har funderat på vad det är för träd som växer utanför vårt hus här på la Serra.

... Och nu vet jag, det är ett Eucalyptusträd. De kan bli upp till 40 meter höga här. Reseguiden sa igår att italienarna brukar likna dom med turister. Dom dricker mycket, vänder sig hela tiden mot solen och så fjällar dom :)

Hon berättade också att området ner mot Neapel var väldigt vattensjukt och många blev sjuka när de passerade där och då trodde man att det var dålig luft det berodde på så därför kallade man det Malaria, mal = sjuk och aria = luft. Sen kom man på att det var myggorna som orsakade sjukdomen så man planterade massor av Eucalyptusträd som tog upp vattnet.

Uttrycket "Se Neapel sedan dö" kommer sig av att de som blev sjuka i Malaria hann fram till Neapel men då var de så sjuka att de dog.

Idag har det varit en blåsig dag med mycket vågor. Badade en stund på förmiddan innan vi gick hem och åt lunch och tog en siesta. Luncherna har mest bestått av Mozarella, som man gör här i trakten, prosciutto, salami, lokalt tillverkad ost och tomater. Hur gott som helst.

Det brinner uppe i bergen. Igår när vi kom tillbaka från utflykten hade det brunnit här också nere på stranden men ingen kom till skada som tur var.

Nu är det bara en dag kvar innan vi ska börja resan hemåt. En helt fantastisk semester så här långt och så är det ändå tre veckor kvar.....

Ciao ciao

2 kommentarer:

 1. Vilket häftigt träd! Luktar det eucalyptus om man tar i eller smular löven?
  En sån vit lilja (jag tror det var en likadan) såg vi i sanden på Kreta, väldigt vacker. Jag tog med mig en fröställning som ligger här hemma fortfarande, vet inte hur jag ska plantera den.
  Är det måhända en liten italiensk sten du har till mig?
  Kram på er!

  SvaraRadera
 2. Ja om man bryter bladen luktar det eukalyptus...

  kanhända en liten sten ja.... :)

  Kram

  SvaraRadera