söndag 10 juli 2011

Italien dag 6 Rom

Målet för dagen var att se Vatikanmuseet och sixtinska kapellet så vid tiotiden begav vi oss ut, tog Metron till Spagna ( stationen vid spanska trappan ) även idag, och gick ner genom stan.

Första stoppet blev Pantheon som i sin nuvarande form byggdes ca 120 e.kr. Höjden invändigt är 43,3 meter och dimetern på hålet i taket är 9 m. Kupolen är den största som byggts av murbruk och sten och har en perfekt rundning. Konstnären Rafael ligger begravd här.

Efter lite lunch fortsatte vid ner till Tibern
En av broarna över Tibern. I bakgrunden ser man St Peterskyrkan.

Vi hoppade över besök i kyrkan, vi var ju där för 1,5 år sen, när vi såg kön och gick direkt till Vatikanmuseet istället. Det var lite kö där också men inte som förra gången då den säkert var en km.

Fantastiskt många fina saker,målningar osv från olika epoker, varje påve har skapat sin samling, här är några bilder....
Lägg märke till mosaikgolvet, den berättar om strider med kentaurer...

Taket i salongen där kartor är målad på väggarna

Så Rafaels målningar då....
Kvinnorna på bilden är målade på väggen och inte skulpturer som man kunde tro

Att man kan måla så här så att det ser tredimensionellt.

Så kom vi till slut fram till sixtinska kapellet,måste faktiskt säga att jag hade nog förväntat mig mer. Men jag fick ju i alla fall se michelangelos målning med Guds finger.

Det som imponerade mest på mig var Rafaels målningar. Skulle gärna ägnat mer tid åt att studera dem. Som en fd kollega sa, att man behöver en vecka för att se allt i museet. Man blir nästan lite mättad av att se så många vackra målningar, tavlor, muser osv radas upp.

När vi så småningom kom tillbaka till hotellet vid sjutiden var det perfekt att lägga sig i jacuzzin och dricka en öl. Jag var rätt mör i benen efter allt gående.

Jag gillar Rom mer och mer känner jag. Fast nu börjar jag längta efter del två av resan när det i princip blir mest sol och bad.

4 kommentarer:

 1. Fantastiska målningar. Precis som du säger; tänk att kunna måla så tredimensionellt! Ögat blir verkligen lurat. Är det samma i bilden med takmålningarna, de två personerna är de också målade?
  Hälsa B så gott! Kram

  SvaraRadera
 2. Ja de är målade. Bernt hälsar. Kram

  SvaraRadera
 3. Ni verkar ha det hur härligt som helst!
  Kram till er båda.
  Annika

  SvaraRadera
 4. @Annika - det har vi, kan nog nästan inte bli bättre. Kram

  SvaraRadera