onsdag 23 december 2009

En dag i Bergamo

Torget Piazza Vecchia ett av norditaliens vackraste torg enligt guideboken, vi bodde precis vid det på ett hotell med samma namn. Byggnaderna runt torget är från 1100-talet. Den gamla delen av stan ligger högt för att kunna försvara staden.

Ett av de gamla anrika kaféerna vid torget, dit var vi och fikade med P (Bs brorsdotter) och M (hennes italienske sambo). Jag tog en chocolata, och den var inte att leka med. Typ flytande choklad, fantastiskt gott.

Vid torget ligger också Cappella Colleoni, rest till fältherren Bartolomeo Colleonis ära, han räddade staden från Milaneserna och ligger begravd där. Fantastiskt fina vägg- och takmålningar inut i kapellet.

Fältherren himself, tog en bild in genom dörren, det var ju fotoförbud inute kapellet.

En himla massa snö, 3 dm över natten, det kanske går till historien. Man pratar ju fortfarande om att det kom 5dm snö över natten 1985. Hade tydligen varit ca 20 grader bara för nån vecka sen. Snöar gör det typ 1 dag per år. Inte konstigt att det blir lite kaotiskt. Jag menar att i Sverige har vi ju snö varje år ett antal dar och ändå är folk så oförberedda.

Från den här platsen ska man normalt kunna se ändå bort till alperna, men inte idag.

En del av muren som omger den gamla delen av Bergamo. Det finns fyra portar in till gamla stan.

Vi fortsatte hem till P & M som bjöd oss på middag, gott och trevligt och jättekul att träffa dom, hade inte träffat M förut, har missat det när han varit till Sverige.

Vid femtiden åkte vi till Milano, tåget gick som planerat idag. Sen irrade vi runt på Milano Centrale för att hitta en bankomat, till slut så.....

Sen blev det taxi till hotellet som vi bokat genom Coop på en hotellcheck.

Hotellet är jättefint, vi bor i en Imperial Suite, låter fint va. Väggarna är tygklädda istf tapeter och det är en stor balkong utanför, men inget väder att sitta ute direkt.

På kvällen gick vi ett kvarter bort och åt middag, blev pasta med saffranssås och svamp + en bricka med olika ostar.

Idag ska vi försöka se Leonardos Nattvarden, man måste tydligen boka långt i förväg, som vi har missat. Men det kan finnas restplatser. Sen blir det nog lite andra sevärdheter.

Önskar alla en fantastisk dag.

2 kommentarer:

 1. Så vackra bilder! God Jul och må bäst där i Italien :)
  Di

  SvaraRadera
 2. Den sviten går inte av för hackor :)
  Ska man bo bra så ska man.
  Trodde ni lämnade gamla svedala för lite varmare väder, men snön förföljer er tydligen i riklig mängd. Här regnar det bort för fullt nu. :(
  Den staden på sommaren vore nog extremt mysig i rätt sällskap.

  Ha det gott, ät gott lev gott

  SvaraRadera