lördag 5 december 2009

En fredag i december i Moskva

Fredagen började började med hotellfrukost, sen tog vi tunnelbanan tre stationer in till centrala Moskva. Såg katedralen nedan på håll så vi börjad med den, Kristi förlossarens katedral. Den är återuppbyggd efter att ha blivit förstörd tidigare.


Fortsatte för att komma in till Kreml, var in i en chokladaffär, hur mycket fint som helst av choklad. Sånt som man inte skulle nännas äta upp.

Nu har vi köpt biljetter in till Kreml, och är på väg in. Vi köpte biljetter till alla katedralerna, som är rätt många där inne.

Kupoler på katedralerr.

En jättekanon, hur inget man klarar av att ladda ensam direkt....
En av vakterna visslade åt mig, men det var ju bara för att jag gick utanför området där man får gå.

Fantastiskt vackra. Katedralerna är från olika tidsepoker och innehåller många fina målningar och ikoner, inga bilder därifrån eftersom det är förbjudet att fotografera inuti,

Mera kupoler..

Här håller parlamentet Duman till.

Den okände soldatens grav som har en fackla som brinner dygnet runt. Vakter runtom som vaktade och andra som sopade för att hålla rent och fint.

Nu har vi gått runt allt och kommit fram till Röda torget. En jättgran och nu ser jag äntligen "sagoslottet" Vasilijkatedralen, Så fantastiskt vacker.

Lenin-mausoleet på Röda torget, det verkar inte vara öppet för besökare.

Statens historiska museum på motsatt sida av Röda torget.

Närmar mig sagoslottet. Vi var in i det också, många fina väggmålningar och ikoner.

På andra långsidan av Röda torget ligger varuhuset GUM, fint pyntat inför julen. Mest små butiker med dyra märkeskläder. Antar att det är vårt NK eller Harrods i London. Kul att se men inte riktigt min prisklass.

Efter mittgången hade varje affär sin egen julgran, här en kreativ variant som tårtgran.

Vi gick in i ett annat köpcenter med lite mera normala affärer och priser, fikade där, Sen skulle vi ta tunnelbanan tillbaka till vårt hotell. Frågade en spärrvakt men vi förstod nog inte riktigt hur hon menade, allt står på ryska med ryska bokstäver så det är lite svårt att läsa.

Så vi hamnade lite fel och satte oss på en bänk för att hitta igen var vi var och hur vi skulle åka för att komma rätt. En äldre man ställer sig och stirrar på mig, säger inget, sen pekar han på tunnelbanekartan vi håller i. Vi pekar vart vi ska och frågar vart vi ska, han drar iväg med oss in i tunnelbanan som just står inne, åker en hållplats där vi kliver av och han guidar oss till rätt linje, När vi är framme där så tackar han och säger "I helped you, give me money". ("Jag hjälpte er, ge mig pengar") Så han fick 100 rubel ca 25:- och då såg han väldigt nöjd ut och gick.

Åkte hem till hotellet tog en siesta och gick ut för att hitta nånstans att äta, hade frågat receptionisten om lite tips men den vi ville till hittade vi aldrig så till slut gick vi tillbaka till hotellets restaurang. Åt laxrom med blinier, jättegott.

En lång dag och många steg, 23797 enligt stegräknaren.

Nu är det dags att ge sig ut på nya äventyr i Moskva, det snöar här.

2 kommentarer:

  1. Fantastiska bilder! Tack för att du ger mig möjligheten att följa med så här på avstånd :)
    kram

    SvaraRadera
  2. Många fins bilder! Kul att följa er resa!

    SvaraRadera