onsdag 23 december 2009

Milano dan före dan


Milano visade en helt annan sida idag, sol och runt noll. Snön har börjat regna/smälta bort och det är inte moddigt på trottoarerna längre.

Efter en god natts sömn och en god hotellfrukost tog vi spårvagnen ner mot stan i närheten där Leonardos Sista nattvarden finns. Man ska ju boka visning långt i förväg som jag skrev förut. Men jag litade på min goda tur och visst fick vi biljetter. Fick vänta en timme så vi gick tvärs över gatan och drack en cappucino medan vi väntade.

Ingången till Leonardos, de släpper bara in visst många åt gången för att inte utsätt målningen för allt för mycket påverkan av damm partiklar osv. Dessutom är det såklart fotoförbud men det förstod tydligen inte en del av de japaner som var där. De blev tillsagda också.

Jag kan bara säga att det är så häftigt att ha sett den, den var helt otrolig i verkligheten, trots att den är medfaren efter 500 år och att en hel del har förstörts är den ändå helt fantastisk. Ljuset och perspektiven, hur han har lyckats att få den tredimisionella känslan.
15 minuter fick man vara där inne. Hyrde en audioguide som berättade om Leonardo och målningen. Mycket intressant.

Vi fortsatte ner mot centrum, kollade lite på julmarknader efter vägen. Jag köpte en Gucci-schal. Säkert äkta. men fin är den. Lila såklart.

Fortsatte förbi affärsgatorna med alla dyra märkesbutiker ner mot Milano Doume.

Milano Doume, som till skillnad mot Sagrada Familia är färdigbyggd. Stor och mäktig och fantastisk vacker, mycket fina tavlor och vackra fönster. Inga foton inifrån där heller. Helt olika stilar på katedralerna om man nu ska jämföra.

Man ska kunna gå upp på taket på katedralen men det fick man så klart inte idag. Kanske pga snön, hittade ingen info.

Statyn av Leonardo som står mitt emot La Scala. Har i alla fall sett operan utifrån. Sedan var vi rätt nöjda och strosade tillbaka upp emot stan och tog spårvagnen tillbaka till hotellet.

Tog ett glas vin i baren innan vi gick upp till rummet och tog en siesta. Det är jobbigt att vara turist ;)

Vid 8 gick vi ut igen, då regnade det rätt bra, som tur är finns det ett par restauranger bara ett kvarter bort. Ikväll gick vi till den mitt emot den vi var till igår.

Kyparen föreslog fisk så det blev en mix-tallrik med olika fisk och skaldjur till förrätt. Sedan till huvudrätt föreslog han Pasta med crayfish, trodde det var kräftor men det visade sig vara hummer. En halv hummer till oss var. Suveränt gott. Ett gott vitt vin till det.

Till efterrät beställde jag nåt med choklad som han föreslog och så häftigt serverad RoRo heter restaurangen. Chokladbakelsen till höger är lite rinnig inuti och det till höger smakade vit choklad. Mmmmmm

Mätt och nöjd så gick vi hem igen och nu är det sovdags.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar