lördag 26 december 2009

En kolossalt regnig dag...

Idag styrde vi kosan mot Colosseum, som inte heter Colosseum pga sin storlek utan för att det fanns en staty av kejsar Nero som var kolossal.

Regn var utlovat till klockan tio men det kom lite senare. Men det är ju inga problem, ungefär var tionde meter blir man tillfrågad om man vill köpa ett paraply oavsett om det regnar eller inte. Vi köpte ett igår och det fick bli ett till idag.

På vägen till Colosseum passerar man Piazza Venezia, torget är Roms geografiska centrum. Det heter Venezia pga ett brunt hus som inte finns på bilden men som bl.a har använts som arbetsplats av Benito Mussolini.

Där finns "den okände soldatens grav" med en eld som brinner ständigt och det vaktas av två soldater.
Här finns också ett enormt monument över Italiens förste kung Viktor Emanuel II och är ett minnesmonument över Italiens enande 1861.

Inte så långt från Colosseum ligger Forum Romanum som var centrum för det romerska riket. Uder 1800- och 1900-talet har man gjort utgrävningar här.

På muren före Colosseum finns kartor som beskriver storleken på det romerska riket. Den här föreställer när det var som störst.

Mot Colosseum, många färglada paraplyer pga regnet.

Nu är vi nära..... Utanför blev vi säkert tillfrågade minst 10 gånger om vi ville ha guidning, eller fotograferas tillsammans med en gladiator.... min bild av en gladiator är ju inte en lönnfet liten gubbe förstås då..... så jag hoppade över det.

Efter att ha köat först för biljetter och sedan för audioguider så kom vi äntligen in. Man följer en tur och lyssnar på sin audioguide vid varje punkt funkar lika bra eller bättre än en guide tycker jag.

"Den Flaviska Amfiteatern är dess rätta namn och det var Romarrikets största arena som invigdes av kejsar Titus år 80 efter endast åtta års byggnation – ett imponerande exempel på romarnas ingenjörskonst. Här roades mer än 50.000 åskådare med gladiatorstrider på liv och död och med vilda djurkamper. Den satiriske skalden Martialis (ca 40-102) ansåg att den Flaviska Amfiteatern var världens nya underverk. I juli 2007 utsågs Colosseum till ett av världens sju nya underverk."


Här ser man hur det ser ut under arenan, där hade man alla djur som skulle delta i striderna.

Från andra sidan, längst bort ser man den rekonstruerade arenan, den var av trä och täckt med sand, därför kallades den arena.

När vi kände oss kolossalt nöjda med detta underverk fortsatte vi vår promenad för att äta något, vi kom till Piazza Rotonda där Pantheon ligger, antikens bäst bevarade tempel som är byggt till alla gudar. Vi var inte in i det, var mest hungriga och lite frusna.

Mätta och nöjda fortsatte vi tillbaka till hotellet, men det blev lite fel nånstans så det blev en väldigt lång promenad. Dessutom regnade det mer och mer från alla möjliga håll så jag var blöt upp till knäna och det gick att vrida ur strumporna.

Men trots det har det varit en mycket intressant dag och det känns i fötterna att vi faktiskt gått 18500 steg. Det blir nog några till för nu ska vi se om det ska bli lite mat.

Ciao

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar